”Integroitu asiantuntemus lainkäytössä” – ennakkolukukappale

Tässä sarjassa ilmestyy helmikuun lopussa Risto Koulun tutkimus ”Integroitu asiantuntemus lainkäytössä – oikeudenkäynti erityistuomioistuimessa”. Kirjan koko teksti on luettavissa tästä.

Suomessa toimii kolme erityistuomioistuinta. Ne ovat ikäjärjestyksessä vakuutusoikeus, työtuomioistuin ja markkinaoikeus. Erityistuomioistuimilla on omat prosessilakinsa, joita täydentävät viittaukset yleisiin prosessilakeihin. Erityistuomioistuinten lainkäyttö on yhteiskunnallisesti merkittävää: erityistuomioistuinten yhteinen asiamäärä vastaa kaikkien laajojen riita- asioiden osuutta käräjäoikeuksissa sekä yli kolmannesta hallinto-oikeuksien yhteenlasketusta asiamäärästä. Erityiset tuomioistuimet ovat lisäksi saaneet rauhassa järjestää oman toimintansa ja kehittää omat menettelytapansa. Oikeustieteellinen tutkimus ei ole niistä välittänyt, ja mediahuomiokin on ollut satunnaista. Erityistuomioistuimet ovat tästä syystä kehittyneet sosiologian tutkijaa kiinnostaviksi alakulttuureiksi.

Tässä tutkimuksessa tarkastellaan erityistuomioistuinten asemaa lainkäytön järjestelmässä, erityistuomioistuinten onnistumista tehtävässään, asioiden ohjautumista erityistuomioistuimiin sekä erityistuomioistuinten tulevaisuutta. Huomiota saa etenkin erityistuomioistuinten erikoisuus, integroitu asiantuntemus. Kaikkiin erityistuomioistuimiin kuuluu eri tieteenaloja edustavia asiantuntijoita, usein myös erilaisia intressiedustajia. Näin lainoppineet ammattituomarit ja muiden tieteenalojen edustajat joutuvat toimimaan yhdessä. Integroitu asiantuntemus muotoaa kovalla kädellä sekä asian käsittelyä että päätöksentekoa: osansa vaikutuksesta saa myös asianajaminen erityistuomioistuimessa, joka eroaa tavallisesta. Tarkasteluun otetaan myös yleisten tuomioistuinten erityiskokoonpanot sekä asiantuntijatodistelu oikeudenkäynnissä.

Risto Koulu on prosessioikeuden professori emeritus (Helsingin yliopisto). Hän on kirjoittanut useita kirjoja oikeuksiin pääsystä osana access to justice -teemoitettuja tutkimushankkeita.

5.2.2024