Mitähän ne meistä oikein ajattelevat?
COMIn julkaisusarjassa ilmestyy ensi kuussa Risto Koulun teos
”SE ON VAIN PROSESSIA”. Prosessioikeuden tutkimuksen lyhyt sykli: lainopista konfliktihallintaan.
Kirja käsittelee suomalaista prosessioikeuden tutkimusta. Se alkaa 1980-luvun vanhasta hyvästä ajasta, ylittää 1990-luvun uudistusten hullut vuoden sekä päätyy 2020-luvun monialaiseen ja empiirisesti sävyttyneeseen konfliktinhallinnan tutkimukseen. Kirja on paljolti prosessioikeuden tutkimuksen tutkimusta eli niin sanottua tieteenteoriaa, vaikka siinä on review-henkistä tutkimuksen analyysia sekä hieman aatehistoriaakin. Kirjan kuva prosessioikeudesta on persoonallinen: kirja ei väitä olevansa prosessioikeuden tutkimuksen virallinen historia. Toki kaikki kuvaukset menneisyydestä ovat lopulta henkilökohtaisia. Moni muistaa asiat eri tavalla tai ainakin antaa tapahtumille eri merkityksen.
Esitys jakaantuu kahteen osaan, yleiseen ja temaattiseen. Yleisessä osassa huomionsa saavat tutkimussuuntaukset, julkaisukanavat, tutkimuksesta tehdyt arviot ja palaute sekä tutkimuksen vaikuttavuus. Temaattisessa osassa analysoidaan aiheenvalintoja, lähestymistapoja, tutkimusmenetelmiä, monialaisuutta ja empiiristä tutkimusotetta, toimivuuden arviointeja sekä tutkimuksen kriittisyyttä. Lopuksi pohditaan prosessioikeuden tulevaisuutta, etenkin tutkimuksen kehittävää roolia.Risto Koulu on prosessioikeuden professori emeritus (Helsingin yliopisto). Kirjan esitys keskittyy hänen aktiivisen tutkijauransa aikaan (1980-).
Kirjassa analysoidaan muun ohella prosessioikeuden tutkimuksen ulkoiskuvaa, toisin sanoen millaisia arviointeja ja millaista palautetta prosessioikeuden tutkimus on saanut. Samalla mietitään, miksi julkinen palaute on ollut niin kielteistä. Kyseinen luku on luettavissa tästä.
Aikaisemmista luvuista on tullut palautetta: samalla on kyselty, miten palaute kannattaa antaa. Nopeimmin se välittyy sähköpostilla suoraan kirjoittajalle (risto.koulu@helsinki.fi). Palautteen antajien nimiä ei kirjassa kerrota, ellei heidän kanssaan siitä erikseen sovita.
Risto Koulu