Alustatalouden innovaatioita konfliktinhallintaan?

,

Digitalisaatio ja digitalisoituminen on luonut alustataloudeksi kutsutut markkinat. Alustatalous edellyttää uusia ja ennen näkemättömiä liiketoiminnan malleja, esimerkkeinä Amazonin ja Ebayn kaltaiset maailmanlaajuiset verkkokauppatoiminnot. Edistyksellinen toimintaympäristö puolestaan pakottaa innovatiiviseen riidanratkaisuun.

Alustatalouden riidanratkaisu on pitkälti automatisoitua: se perustuu digitalisoiduille rutiineille ja oikeudellisille algoritmeille. Suotuisassa toimintaympäristössä päästään näin ollen hämmästyttävän lähelle prosessioikeuden tutkimuksen saavuttamattomaksi väitettyä ihannetta, nopeaa (lähes reaaliaikaista), halpaa (ellei ilmaista) ja kohtaisen oikeusvarmaakin riidanratkaisua.

Apulaisprofessori Riikka Koulu (Helsingin yliopisto) ja tohtorikoulutettava Jenni Hakkarainen (Helsingin yliopisto) analysoivat digi-aikakauden innovaatioita ja niiden hyödyntämistä perinteisemmässä konfliktinhallinnassa artikkelissaan ”Konfliktinhallinta alustataloudessa”. Artikkeli sisältyy kokoomateokseen ”Jakamistalousjuridiikan käsikirja”, kustantaja Alma Talent 2019 (ss. 441-480).